NOVI CITROËN C-ELYSEE: UDOBAN I STATUSNI AUTOMOBIL

Citroën danas predstavlja novi C-Elysée. Troprostorna limuzina namijenjena međunarodnom tržištu obilježila je dvostruki uspjeh tržišne marke: prodajni uspjeh sa više od 400 hiljada prodanih primjeraka od ulaska na tržište krajem 2012. godine i to na velikim tržištima kao što su Kina, Turska i Alžir, te sportski uspjeh s tri naslova svjetskog prvaka među konstruktorima na prvenstvu FIA WTCC. Osim toga, došlo je do promjena u dizajniranju novog modela, od sada ima izrazitiji prednji dio, zadnja 3D svjetla, novi ukrasni profil, nove 16-inčne aluminijske felge i dvije nove boje karoserije. Vozilo, koje je popularno zbog udobnosti i kvalitete boravka koju pruža, obogaćeno je tehnologijama za jednostavniju vožnju, između ostalog, sistemima Citroën Connect Radio i Citroën Connect Nav sa 7-inčnim ekranom na dodir. Model će se naći u prodaji od prvog kvartala 2017. godine.

REDIZAJN PRODAJNE I SPORTSKE USPJEŠNICE

Citroën C-Elysée je dizajniran prvenstveno da bi zadovoljio očekivanja međunarodnih tržišta, a proizveden je uz primjenu sveobuhvatnog znanja marke Citroën. Sa svojim stilom, karakteristikama i funkcijama namijenjen je kupcima koji su u potrazi za kvalitetnom i dostupnom troprostornom limuzinom. Vozilo, koje se krajem 2012. godine prvi put našlo u prodaji u sredozemnoj regiji, a krajem 2013. godine i u Kini, etabliralo se kao prodajna uspješnica marke na značajnim tržištima kao što su Kina, Turska i Alžir. Od početka prodaje do danas prodano je više od 400 hiljada vozila C-Elysée širom svijeta. U 2015. godini bilo je registriranih 117 hiljada vozila C-Elysée, od toga skoro 90 hiljada u Kini. Iste godine je C-Elysée postao dostupan u nekim evropskim državama kako bi članovi Citroënove mreže mogli prodavati one primjerke koje su do tada prodavali vanjski zastupnici.

Tržišni uspjeh modela na glavnim tržištima pratio je i uspjeh vozila C-Elysée na svjetskom prvenstvu FIA WTCC. Citroën je tokom tri godine učestvovanja osvojio tri naslova svjetskog prvaka među konstruktorima i tri naslova svjetskog prvaka među vozačima. Vozilo C-Elysée WTCC, koje je omogućilo još bolju prepoznatljivost ovog modela i tržišne marke Citroën, danas prepušta svoje mjesto novoj sportskoj avanturi s novim modelom Citroën C3 koji će se takmičiti na prvenstvu FIA WRC.
LIMUZINA S PRIVLAČNIM I IZAZOVNIM STILOM

Zavodljiva i uravnotežena limuzina C-Elysée dizajnirana je sa naglaskom na troprostornoj karoseriji. Ima potpuno redizajniran prednji dio. Njen obnovljen odbojnik je u skladu s dizajnerskim smjernicama marke za međunarodne limuzine i izražava status, robusnost i širinu.

Nova prednja ukrasna maska i kromirani simbol marke su produženi i ulijevaju se s farovima. Farovi su u potpunosti redizajnirani, veći su i imaju ugrađena dva kromirana stošca koja se brinu za savremeniji izgled. Vozilo izgleda šire zbog neprekinute povezanosti između prednje ukrasne maske i farova. Dodatni dojam ostavlja vodoravno dizajnirani ulazni otvor zraka u donjem dijelu odbojnika koji je povezan s novom dekoracijom maglenki. Zbog svih tih dijelova, vozilo ima bolje ponašanje na cesti i ujedno bolju zaštitu. Iznad maglenki su naravno ugrađena i signaturna svjetla s LED diodama koja naglašavaju izazovniji novi prednji dio.

Novi C-Elysée ima na zadnjem dijelu ugrađena svjetla s trodimenzionalnim efektom koja su postala potpis marke Citroën. Ova svjetla također povećavaju osjećaj širine vozila i njegovu eleganciju. Za pogled sa strane su uz 16-inčne točkove dostupne dvije novine: dvobojni ukrasni poklopci "3D" i felge s dijamantnom obradom "San Diego". Obje novine dizajnirane su kako bi se naglasila dinamičnost i kontrast siluete i skladne su sa novim prednjim dijelom. Karoserija će biti dostupna također u dvije nove, savremenije boje nijanse: u plavoj Lazuli Blue koja zamjenjuje plavu Teles i u sivoj Acier koja zamjenjuje sivu Aluminium.

U unutrašnjosti se možemo susresti sa šivenom armaturnom tablom s ukrasnom letvicom ispred suvozača koja se razlikuje s obzirom na stupanj opreme. Svi materijali su pažljivo odabrani za eleganciju, robusnost i jednostavno održavanje. Armaturna tabla je redizajnirana tako da je od sada na njoj istaknut novi 7-inčni ekran na dodir. Tablet dodatno doprinosi savremenosti novog modela C-Elysée koji ide u korak s vremenom. Redizajnirana je i instrument tabla koja od sada ima grafiku preglednijih mjerača s izrazitijim karakterom. Kod viših stupnjeva opreme je između dva mjerača ugrađen novi matrični prikazivač koji u bijeloj boji ispisuje sve informacije za vožnju.

UDOBNOST, BORAVAK I SAVREMENE TEHNOLOGIJE

Novi C-Elysée, koji je popularan zbog svoje udobnosti i kvalitete boravka, rezultat je stručnog znanja marke u oblasti podvozja, kvalitete i tehnologije. Pored toga nudi dobru ravnotežu za kupce koji su u potrazi za atraktivnom i dostupnom limuzinom. Odlikuje se odličnim ponašanjem na cesti, što ga čini udobnim vozilom za duge vožnje po svim vrstama cesti. Spolja je kompaktan, a istovremeno u unutrašnjosti na zadnjim sjedalima nudi obilje prostora kao i veći modeli, a ima i veliki 506-litarski prtljažnik. Citroën C-Elysée je savremena i prostrana, izrazito elegantna i robusna limuzina. Vozilo vjerno filozofiji Citroëna koji želi ponuditi intuitivne tehnologije za dobar osjećaj od sada je opremljeno kamerom za vožnju unazad i najsavremenijim povezivim autoradijem te navigacijom na 7-inčnom ekranu na dodir:

  • CITROËN Connect Radio: s novom generacijom 7-inčnog ekrana na dodir je upravljanje jednostavnije i odzivno zahvaljujući kapacitativnim tehnologijama. Tu se nalaze sljedeće funkcije: telefonija s tehnologijom Bluetooth (pristup imeniku u telefonu i upravljanje dvama pozivima), multimedija s mogućnošću slušanja muzike s pametnog telefona, mogućnost pretrage aplikacija s pametnog telefona pomoću funkcije Mirror Screen (Android Auto in CarplayTM), multimedija sa četiri zvučnika i radijem AM/FM (upravljanje pomoću prekidača na volanu). Za još jednostavniju upotrebu od sada je dostupno glasovno prepoznavanje koje omogućuje upravljanje telefonijom i medijima.
  • CITROËN Connect Nav: sistem Citroën Connect Radio prati i novi navigacijski sistem 3D koji djeluje na dodir i povezan je u stvarnom vremenu. Ova navigacija omogućava približavanje slike sa dva prsta (kao iPad) i donosi nadogradnju mapa za lakšu navigaciju. Glavna evropska mjesta i spomenici prikazani su u trodimenzionalnoj tehnici. Također su i reljefi prikazani na realističan naččje perspektive približavanje kompleksnoj raskrsnici zajedno s prometnim znakovima.

Ovisno o ciljnom tržištu navigacija nudi pristup novim povezivim uslugama:

  • Paket Citroën Connect Nav uključuje tekuće prometne informacije i izračun alternativnih puteva TomTom, prikaz lokalne vremenske prognoze, prikaz parkirališta i benzinskih servisa s cijenama goriva, lokalnu pretragu interesnih točaka po internetu.
  • "Opasna područja" je sadržaj koji prikazuje područja s čestim pojavama prometnih nesreća i različnih opasnosti (stalnih ili privremenih).
  • Ažuriranje mapa i programske opreme pomoću USB ključa.

Novi C-Elysée ima na raspolaganju paletu efikasnih i štedljivih motora. Ponuda je prilagođena različitim regijama u kojima se vozilo prodaje. Dostupna su dva benzinska motora PureTech 82 u kombinaciji s ručnim mjenjačem ili VTi 115 u kombinaciji s ručnim mjenjačem ili najsavremenijim 6-stupanjskim automatskim mjenjačem EAT6. Ponuda dizelskih motora uključuje motore HDi 92 i BlueHDi 100.

Novi C-Elysée, koji će se proizvoditi u španskom gradu Vigo, bit će u prodaji od prvog kvartala 2017. godine. U sličnom opsegu u prvom kvartalu 2017. godine bit će osavremenjena i izvedba za Kinu koja se proizvodi u gradu Wuhan.


Upoznajte Novi C-Elysée